Cleanroom?

 

Ik wil beginnen met de melding dat een harde schijf nooit geopend mag worden buiten en cleanroom, hieronder waarom.

Alleen de specialisten ( incl. Ruskauff ) hebben deze kostbare faciliteiten beschikbaar.

 

Een cleanroom is extreem een schone ruimte waarin o.a. zonnecellen, chips (ASML) , sattelieten (NASA)  en harde schijven (Seagate / WD) worden gemaakt en getest. Wikipedia  : http://nl.wikipedia.org/wiki/Cleanroom#Overzicht

 

De lucht die van buiten de cleanroom komt wordt gefilterd van stofdeeltjes. De lucht in de cleanroom wordt permanent gewisseld en gefilterd door middel van HEPA- (tot 99,9995% efficiënt) en ULPA- (ultra low penetration air; 99,999% efficiënt) filters om interne vervuiling te verwijderen.  Cleanroom omgevingen zijn erg kostbaar.

 

Waarom is een cleanroom zo belangrijk?

Harde schijven zijn qua werking vergelijkbaar met platenspelers, met het verschil dat er geen groeven zijn maar magnetisch sporen op een spiegelglad oppervlak. De leeskop zweeft over het oppervlak en leest net als bij een tape recorder de magnetische laag.

 

In de huidige harde schijven is de ruimte tussen de leeskop en de interne schijven (platters) minder dan 3 nanometer.  De schijven draaien met 5400 tot soms 10.000 toeren per minuut rond.  De leeskop is erg klein en de magnetische sporen zijn slechts enkele nanometers breed.

 

Een aantal voorbeelden om een indicatie te geven hoe klein de ruimte tussen de schijven en de leeskop ongeveer is :

 

1 milimeter : 1.000.000 nanometer

Ruime tussen leeskop en schijven : 3 nanometer

Mensenhaar :  30 nanometer dik (10x groter)

Vingerafdruk : 9 nanometer hoog (3x groter)

Rookdeeltjes : 15 nanometer hoog (5x groter)

Stofdeeltjes : 20+ nanometer hoog (7x groter)

 

Al deze ogenschijnlijk ongevaarlijke dingen kunnen dus ernstige schade aan de schijven en lees kop veroorzaken.  Zodra er beschadigingen zijn wordt het probleem, zonder goede maatregelen, snel erger. Deeltjes metaal/stof worden met hoge snelheid rond geslingerd en er onstaat een soort schuurpapier effect , welk een sneeuwbal effect zal hebben zonder de juiste ingrepen. De extreem hoge snelheden waarmee de schijf ronddraait maakt snel ingrijpen essentieel.

 

Maar mijn huis of kantoor is toch schoon ?

Kijk op een zonnige dag maar eens in het zonlicht naar de hoeveelheid stof in de lucht. Men zal direct zien dat in een normale schone ruimte vele duizenden stofdeeltjes rondzweven.

 

Wij zijn de enige data herstel specialist met eigen cleanroom faciliteiten buiten de randstad.

 

Heeft u behoefte aan hulp bij data verlies neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Ook in de avond, nacht of in het weekend mag u ons gewoon bellen voor gratis advies.

0252621625

 

   Klantbeoordelingen  klik hier  Offerte klik hier